Najlepszy klimat dla pieczarki. Jak zbudować odpowiednią halę pod hodowlę?

Czy wiadomo Państwu, że Polska jest jednym z największych producentów pieczarek? Ten skromny grzybek należy do najbardziej popularnych grzybów jadalnych. A ponieważ jesteśmy największym eksporterem pieczarek na rynku unijnym, warto przypomnieć, jak stworzyć idealne warunki hodowli.

Produkcja pieczarek nie jest bardzo skomplikowanym procesem, aczkolwiek wymagającym zastosowania specjalistycznych urządzeń i odpowiednio przygotowanych pomieszczeń produkcyjnych. Jak podkreślają eksperci, uprawa pieczarek wiąże się z intensywnymi wahaniami temperatury oraz dużym obciążeniem wilgocią, dlatego często wnętrza budynków produkcyjnych narażone są na korozyjne działanie wody oraz środków chemicznych.

Z tego powodu, przy budowie hal w których odbywać się będzie hodowla pieczarek, tak istotne jest odpowiednie dobranie materiałów budowlanych. Tunele pasteryzacyjne i hale inkubacyjne muszą spełniać surowe kryteria i zostać wybudowane z materiałów gwarantujących, że koszt poniesiony na budowę konstrukcji będzie wydatkiem jednorazowym.

Warunek: jednolita i szczelna konstrukcja

Gwarancją sukcesu w przypadku budowy jest zastosowanie odpowiedniej jakości materiałów – jak beton komórkowy czy silikaty. To materiały o właściwościach zbliżonych do skały wapiennej, a przy tym lekkie i naturalne.
Silikaty to najzdrowszy materiał budowlany, a wielkowymiarowe bloki Silka Tempo umożliwiają skrócenie czasu prac budowlanych nawet o 60% i uzyskanie oszczędności w budżecie inwestycji. Silka Tempo zapewnia dużą nośność – wytrzymałość bloku na ściskanie wynosi 20 N/mm².
Ytong natomiast doskonale izoluje i akumuluje ciepło, ma wysoką odporność ogniową, a także jest wytrzymały na działanie wilgoci i pleśni. Wysoka izolacyjność termiczna płyt Ytong zapewnia niższe zużycie energii potrzebnej do utrzymania właściwej temperatury wewnątrz tuneli pieczarkarni, niż inne oferowane systemy budowlane.
 
Tunele w pieczarkarni
 
- Masywne, długie elementy ze zbrojonego betonu komórkowego mocowane są do szkieletu konstrukcji stalowej przy pomocy stalowych łączników. – mówi Sławomir Kłosowicz, doradca techniczny Xella Polska. - Powstałe w ten sposób pola ścian łączone są pionowymi spoinami wypełnionymi masą trwale plastyczną. Tak wzniesiona długa przegroda ma szereg pionowych dylatacji zapewniających trwałość i odporność na zmiany temperatury. Daje też gwarancję szczelności, nawet przy długości ściany przekraczającej 30 m. – wyjaśnia. - Przegroda ma zwykle grubość 15cm, a oparty na niej strop - 20 cm - Zbrojenie płyt wykonane jest ze stali zabezpieczonej środkiem antykorozyjnym gwarantującym trwałość ścian i stropów z uwagi na działanie wilgoci oraz środowiska agresywnego chemicznie. – podsumowuje Sławomir Kłosowicz.
 
Wykończenie wodoodpornym i elastycznym pokryciem wnętrz tuneli pasteryzacyjnych czy hal inkubacyjnych zbudowanych z elementów zbrojonych Ytong czy Silka Tempo gwarantuje zarówno hermetyczność przegród jak i ich odporność na działanie pary wodnej oraz zmiany temperatury w trakcie pasteryzacji. Pomieszczenia pieczarkarni są wówczas całkowicie odseparowane od czynników zewnętrznych i zapewniają tym samym optymalne warunki do wzrostu grzybów.
 
Co czwarta pieczarka, która trafia na unijne stoły pochodzi z Polski. Aktualnie produkcja pieczarek w Polsce wynosi czyli ponad 225 tys. ton rocznie (dane za rok 2013).

Płyty zbrojone Ytong w pieczarkarni